‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎


Mia Ohlsson

Mia Ohlsson är skådespelare i Altitudteatern och arbetar även som producent, regiassistent samt teaterpedagog med fokus på inkluderande scenkonst.

byggmia@gmail.com


Sophie Elkan & Nelly Thüring

Sophie Elkan (1853-1921) var en författare och nära vän till Selma Lagerlöf. Hon har skrivit självbiografiska noveller och romaner med historiska teman. Sophie föddes i Göteborg men bodde som gift i Stockholm. Efter att ha förlorat man och barn återvände hon till sin hemstad. Hon är begravd på den mosaiska begravningsplatsen vid Svingeln.


Nelly Thuring (1875-1972) var en fotograf och socialdemokrat som enligt beskrivning kom likt “en frisk vind” till Göteborg. År 1911 startade hon en fotoatljé i Arbetarföreningens hus vid Järntorget. Nelly åkte landet runt på sin motorcykel, agiterade och startade kvinnoklubbar - hela 113 stycken! 1916 valdes hon som första socialdemokratiska kvinna in till stadsfullmäktige i Göteborg. Hon blev även en av de första fem kvinnorna i Sveriges riksdag, där hon tillsammans med Kerstin Hesselgren satt för Göteborgs valkrets.