Tips

Håll utkik när vi firar Göteborg 400 år och rösträtten 100 år

Fira tillsammans


Jämte oss som arbetar med Musikalen om Frigga finns en rad evenemang, upplysningskampanjer och litteratur att hålla koll på under det stora jubileumsåret 2021 och därefter. 


Nedan följer några av dem:Göteborgskvinnor i rörelse/r


Med boken Att ge upp har inte övervägts skrivs kvinnornas organisering in i den göteborgska historien – ett trettiotal organisationer från 1884 till idag presenteras av närmare trettio skribenter.


demokrati100.se


En satsning för att öka kunskapen om tillkomsten av den allmänna rösträtten. 

Bakom projektet står Kungliga biblioteket och Riksbankens Jubileumsfond tillsammans med ett nätverk av forskare och företrädare för bibliotek, arkiv och museer. 


JA, MÅ DEN LEVA!


Riksdagen firar Sveriges demokratifödelse genom att levandegöra historien och lyfta olika tankar om demokrati idag och i framtiden.


Göteborg fyller 400 år


Här hittar du både Göteborgs Stads jubileumssatsningar och jubileumssatsningar från fler än 150 aktörer inom olika områden som akademi, näringsliv, offentlig verksamhet, organisationer och föreningar.


Utställningen MOD2021


14 kvinnor som var drivande i rösträttskampen porträtteras i en utställning på Bohusläns museum. Öppnar fysiskt 8 mars 2022. Dessförinnan kan man ta del av den digitalt.


Adas teater


Aktuella med bland andra Kvinnors rätt till röst – rösträtten 100 år! under hösten 2021. Normkritisk och feministisk scenkonst på Konstepidemin i Göteborg.


Ingela Eek, guide


Auktoriserad göteborgsguide, vandringsledare och föredragshållare. Specialitet: göteborgshistoria med tonvikt på tre K: kvinnor, kultur och kyrkogårdar.


Marie Hjalmarsson Engelke, guide


Guide och föredragshållare. Leder stadsvandringar i Sophie Elkans fotspår.


Första fem (SVT)


Dokumentär om Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Nelly Thüring och Bertha Wellin - de fem första kvinnorna i riksdagen


Artikel om Frigga (HN)


Hallands Nyheter gjorde 2011 ett porträtt över Frigga Carlbergs liv och gärning i detta nummer.


Reportage om Frigga (SVT)


"Frigga Carlberg från Falkenberg stod på barrikaderna för kvinnors rösträtt". TV-reportage från SVT Halland där frilansskribenten Eva Bergengren berättar om Frigga.


ColorByCarl


Videokreatören och redigeraren Carl Hamnede har med hjälp av redigeringsverktyg och AI (Artificiell Intelligens) blåst liv i gamla svartvita filmklipp från början av 1900-talet. Bland annat en spårvagnsresa genom Göteborg från 1907.


Musik som får dig att komma i rätt stämning i firandet av kvinnlig rösträtt


Kvinnokamp, systerskap, girl power

Vi måste höja våra röster, Befrielsen är nära, Grupp 8

Filmmusik från Suffragette (2015)

Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist
(porträtteras i musikalen)